fredag 20. mai 2011

Folkestyrets festdag- 17. mai

Hvert år 17.mai ferier Norge nasjonal dagen. Den dagen "er både en frihetsdag og en festdag for de norske demokratiet".  Ingen andre land ferier denne dagen.  For snart 200 år siden fikk Norge selvstendighet, g styreformen som ble innført var demokratiet.
Den artikkelen fra Aften Posten som heter "Folkestyrets festdag" handler om denne dagen som er kjempe viktig for den norske samfunnet.
For en tekst er det veldig viktig at det er tilpasset tid, sted og mottaker. Hvis vi snakker om tid, da kan vi godt si at den er tilpasset siden vi har feiret nasjonal dagen i Norge for noen dager siden. Om sted: Aften Posten er den avisa som selges i Norge, skriver om det som skjer i Norge, og har snakkes om Nasjonal dagen som feries i Norge, derfor kan vi si at det er tilpasset sted. Om mottaker: denne avisa leser den norske folket, de som ferier denne dagen, for hvem den er viktig, derfor er mottakeren tilpasset.
Denne teksten var adressert til de voksne, tror jeg. Forfatteren til teksten for å nå sine mottakerne har publisert sitt tekst i Aften Posten, slik at de som er interessert i dette skal lese denne artikkelen. målet med denne artikkelen er å veke noen følelser ved den nasjonale, for den norske folket.
Hvis vi trekker inn etos, logos og patos. Etos: vil si det troverdige og personligheten til senderen; at innholdet i teksten virker troverdig. Det finner vi her, troverdigheten ligger i bildet over artikkelen. De andre troverdige fakta er det som forteller om den norske historien. Logos: vil si det saklige innholdet i teksten. Siden artikkelen handler om 17.mai, forfatteren snakker om dette i forhold til historien og alt som har noe med 17.mai å gjøre, om selvstendighet, stolthet, osv.. Patos: vil si det følelsesmessige, hvordan teksten vekker følelser hos mottakeren. Den teksten kanskje veker noe følelser om stolthet og selvstendighet. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar