fredag 14. januar 2011

I en kommunikasjon trenger man mye mer enn ord...

Hva er ikke-verbal kommunikasjon?

Det selvsagt motsatt av verbal kommunikasjon, kommunikasjon med ord dvs. ikke-verbal kommunikasjonen er når vi bruker ikke ord. Vil  det si at det er det språket som bruker de som kan ikke snakke, tegnspråk, gester, håndbevegelser? Jo, men ikke-verbal kommunikasjon, også kalt "nonverbal" er mye mer enn det.

En av de viktigste tingene i en nonverbal kommunikasjon er kroppsspråket. Uansett merker vi den eller ikke men vi bruker kroppsspråket nesten alltid. Vi retter frem hånden og tar imot hender til hilsen , vi vinker, bøyer oss for noe, tar hatten av, osv. alt dette kaller vi for kroppsspråket. Vanligvis er kroppsspråket ikke internasjonalt, det er bevist. Det kan bli forvirrende for oss å forstå en bulgarer som nikke når han mener nei, og rister på hodet når han mener ja.

Øyekontakten kaller vi også for ikke-verbal kommunikasjon. Under en samtale bruker vi blikket som en samtaleregulator. I vårt kultur er det helt normalt at vi ser i øyene til hverandre mens vi snakker, men ikke i alle andre. I mange andre kulturer blir menneskene lært opp å unngå øye kontakt når de snakker med eldre mennesker eller autoritet for å vise respekt for dem. Et eksempel på det er den kinesiske verden som er lært opp å unngå  øyekontakten når de snakker med en som er eldre enn dem.
En ikke minst viktig del av ikke-vernal kommunikasjon er håndbevegelser eller gester. De er ofte kulturavhengige, et godt eksempel er at i Japan peker man på nesa, når man mener "det er meg" , mens i Norge peker vi på brystet.

Fargene kan også være en del av ikke-verbal kommunikasjon. F .eks rød farge betyr færre, stop. Selv om vi tenker ikke over det, det ligger i oss.

Og noen ganger sier vi "nei", men øyene sier "ja". Det kan vi tolke slik: ansiktet viser det vi egentlig føler, det vi egentlig vil, men vi kan ikke si det, og sier motsatte. For eksempel når man er forelska, det ses i øyene og i hele kroppen at man har spesielle følelser for en andre person, men hvis man er spurt er han forelska i den, da svarer man som oftest "nei".

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar